Een beleggingsfonds is een fonds waarin een groep beleggers geld samenbrengen. Een beleggingsmaatschappij gebruikt dit geld vervolgens om te beleggen, waarbij de gebruikte beleggingsvormen kunnen verschillen per maatschappij. De deelnemers aan beleggingsfonds delen samen in de winst of het verlies.
Neem je deel aan een beleggingsfonds, dan geef je het beleggen grotendeels uit handen. Het enige waar je invloed op hebt is de keuze voor een specifiek beleggingsfonds. Hierbij kun je onder meer selecteren op historische prestaties van het fonds, de beleggingsvormen die bij een fonds gebruikt worden en het risico dat je wilt nemen.
Verschillende beleggingsfondsen
Beleggingsfondsen worden meestal beheerd door grote beleggingsmaatschappijen, die doorgaans ook in de bankensector actief zijn. Onder meer BINCK en Knab hebben beleggingsfondsen, maar ook verzekeraars als Achmea beheren fondsen.
Het verschilt sterk per beleggingsfonds welke beleggingsvorm gebruikt wordt. Sommige fondsen richten zich puur op handel in aandelen, terwijl er ook mixfondsen zijn die diverse verschillende beleggingsvormen gebruiken. Daarnaast bestaan er beleggingsfondsen die beleggen in vastgoed.
Afhankelijk van de beleggingsvormen kan ook het risico per beleggingsfonds verschillen. Over het algemeen kan gezegd worden dat de winst bij fondsen met een laag risico klein is. Bij fondsen die meer risico nemen kan de winst groter zijn, maar loop je ook meer risico op verlies.
Tenslotte verschilt het ook per beleggingsfonds hoeveel eigen invloed je hebt. Bij sommige fondsen kun je zonder voorkennis beginnen met beleggen, maar heb je weinig eigen inbreng. Bij andere fondsen bestaat er meer keuze, maar moet je dus ook meer kennis van zaken hebben om succes te hebben met je beleggingen.
Beleggingsfondsen vergelijken
Ga je beleggingsfondsen vergelijken, dan kijk je onder meer naar de hiervoor genoemde punten. Via het internet en andere kanalen is het redelijk eenvoudig om informatie te vinden en vergelijken over de verschillende beleggingsfondsen.
Stel hierbij ook jezelf de vraag wat je belangrijk vindt bij een beleggingsfonds: veel eigen inbreng, een hoog mogelijk rendement, of juist weinig omkijken en een stabiele, vrij zekere inkomstenbron.
Kijk ook naar de historische prestaties van een beleggingsfonds. Hoewel ieder fonds sterke en minder sterke periodes heeft, zijn sommige fondsen robuuster dan andere fondsen. Ook dit kan een belangrijke reden vormen om een fonds te kiezen of juist links te laten liggen.
Ben je meer thuis in de wereld van beleggen, bekijk dan ook uitgebreid naar de sector waarin een beleggingsfonds actief is. Meestal richten beleggingsfondsen zich op één of enkele sectoren. Probeer op basis van informatie van experts in te schatten of de sector aantrekkelijk is voor beleggen, of dat je het fonds vanwege bepaalde sectoren beter kunt vermijden.