De vaste lasten zijn de kosten die ieder huishouden periodiek moet afdragen aan banken, verzekeraars of de Overheid, maar ook de kosten die horen bij boodschappen en tanken. Voor de gemiddelde Nederlander gaat een groot deel van het maandelijkse salaris op aan de vaste lasten, waarna een deel nog vrij te besteden is.
Hoe meer je de vaste lasten kunt drukken, hoe meer je dus overhoudt voor ontspanning, hobby, een etentje of een avondje uit. Eén deel van de vaste lasten bestaat uit de premie die betaalt moet worden voor diverse verzekeringen. Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn aanbevolen en weer andere verzekeringen zijn in sommige situaties niet nodig.
2Trader.nl geeft vijf tips om op een verstandige manier de vaste lasten die bij verzekeringen horen te drukken.
1. Welke WA-verzekering is nodig?
Iedere autobezitter moet verplicht een WA-verzekering afsluiten. Deze WA-verzekering dekt kosten die gepaard gaan met een ongeluk. Er bestaan grofweg drie soorten WA-verzekeringen: de standaard WA-verzekering, de beperkt cascoverzekering en de volledig cascoverzekering.
Met de standaard WA-verzekering wordt alleen schade aan derde partijen gedekt. Met een beperkt cascoverzekering ook schade aan het eigen voertuig bij onder meer hagel en diefstal, de volledig cascoverzekering bij vrijwel alle vormen van schade aan het eigen voertuig.
Voor nieuwe auto’s is een volledig cascoverzekering de beste optie, maar voor oudere voertuigen is de premie van deze verzekering erg hoog. Meestal is het voordeliger om dan te kiezen voor een beperkt cascoverzekering of een WA-verzekering. Zelfs bij schade wordt er zo in totaal minder betaalt. Ga voor je eigen voertuig na wat de beste optie is.
2. Sluit op tijd een uitvaartverzekering af
Een uitvaartverzekering dekt kosten die gemaakt moeten worden door de nabestaanden na het overlijden van een naaste. Een sobere uitvaart kost al snel zo’n € 6000,00, wat een flinke strop kan zijn voor mensen. Met een uitvaartverzekering voorkom je dat je nabestaanden opzadelt met een groot bedrag.
De hoogte van de premie van een uitvaartverzekering is grotendeels afhankelijk van de leeftijd van de verzekerde op het moment van afsluiten. Hoe jonger je bent, hoe minder je betaalt per maand, kwartaal, half jaar of jaar. Sluit je de verzekering op hogere leeftijd af, dan betaal je ook meer premie.
Hoewel de gemiddelde persoon hierdoor uiteindelijk even veel betaalt heeft voor de uitvaartverzekering bij het overlijden, heeft vroeg afsluiten de voorkeur. Op deze manier zijn de maandelijkse lasten namelijk een stuk lager en heb je minder last van de premie van de uitvaartverzekering. Uitvaartverzekeringen kunnen vergeleken worden op deze website.
3. Overstappen kan geld schelen
Veel mensen sluiten een verzekering af en kijken er nooit meer op terug. Zonde, want overstappen is dankzij het internet makkelijker dan ooit en kan vaak veel geld schelen. Het overstappen zelf kost in de meeste gevallen weinig moeite, omdat de verzekeraars het grootste deel van het werk op zich nemen tijdens het overstapproces.
Het enige dat je als klant hoeft te doen is verzekeringen met elkaar vergelijken en de juiste verzekeraar uitkiezen. Diverse vergelijksites (zoals de eerder genoemde uitvaartverzekeringswebsite) kunnen je hier uitstekend bij helpen.
4. Zijn alle verzekeringen echt nodig?
Sommige verzekeringen zijn verplicht of sterk aanbevolen, maar sommige verzekeringen zijn eigenlijk niet nodig. Een voorbeeld hiervan is de telefoonverzekering voor mobiele telefoons. Erg vaak blijkt dat de verzekering relatief duur is, terwijl de dekking vrij matig is. Zo wordt een telefoon die uit een jaszak wordt gestolen zelden vergoed door de verzekeraar, omdat er bewijs van braak moet zien.
In de praktijk kost een telefoonverzekering daarom vaak alleen maar geld. Ook bij andere soortgelijke verzekeringen kan dit het geval zijn.
5. Eigen risico verhogen
Door het eigen risico te verhogen kan de premie die periodiek betaald moet worden omlaag worden gebracht. Dit heeft natuurlijk een keerzijde, want op het moment dat de verzekering aangesproken moet worden, moet je zelf meer bijleggen. In sommige situaties kan het echter voordeliger zijn om toch het eigen risico te verhogen. Een voorbeeld is het eigen risico bij de zorgverzekeraar als je zelf zeer zelden ziek wordt.