Het klinkt misschien een beetje gek, maar je persoonlijke beveiliging speelt vandaag de dag een grote rol. Deze kun je maar beter goed op orde hebben om ervoor te zorgen dat mensen geen misbruik van je kunnen maken. Met persoonlijke beveiliging bedoelen we natuurlijk de online beveiliging van je gegevens die je overal achterlaat.
We maken gigantisch veel gebruik van allerlei online diensten en websites. Denk hierbij aan je webmail account. Maar ook de account van je energieleverancier, of een clouddienst zoals Dropbox dat in 2012 nog een datalek had. Maar ook je online gegevens en wachtwoorden waarmee je bijvoorbeeld in Bitcoin handelt wil je veilig houden.
Waarschijnlijk heb je net als de gemiddelde Nederlander meerdere online accounts. Voor de accounts gebruik je een e-mailadres en heb je een wachtwoord nodig om in te kunnen loggen.
Een betere beveiliging begint bij jezelf.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken begint het beveiligen van deze online gegevens toch echt bij jezelf. Bedrijven zijn natuurlijk ook verplicht om hun systeem te voorzien van de beste beveiliging. Maar dit betekend niet dat jij laks kunt zijn in het aanmaken van nieuwe en sterke wachtwoorden.
Hoe goed de beveiliging van een bedrijf ook is. Een datalek kan altijd gebeuren en wordt het risico dat jouw gegevens bij een datalek zitten en zo door hackers gebruikt kunnen worden alleen maar groter naarmate je meer online accounts hebt.
Door jezelf aan te leren sterke en unieke wachtwoorden aan te maken kun je ervoor zorgen dat je voor elk nieuw account een ander wachtwoord hebt. Hiermee voorkom je al dat hackers een gelekt wachtwoord kunnen gebruiken op een andere website. Daarnaast is het verstandig om niet alleen unieke maar ook sterke wachtwoorden te bedenken. Hiermee voorkom je dat je wachtwoord middels een brute force aanval wordt geraden.
Wachtwoordmanager voor eenvoudig wachtwoord beheer.
Je zou een wachtwoordmanager kunnen gebruiken om dit eenvoudig te realiseren. Klik hier voor meer informatie over wachtwoordmanagers ook wel password managers genoemd. Je vind er zoal informatie over wat deze managers doen, en welke er allemaal zijn. Hiermee weet je zeker dat je sterke en unieke wachtwoorden gebruikt om je online gegevens veilig te houden.
Deze password managers zijn ideaal omdat ze het bedenken van sterke wachtwoorden evenals het bewaren en het inloggen hiermee erg makkelijk maken voor gebruikers. Dit terwijl alles op een server met de beste beveiligingstechnieken wordt bewaard. Je kunt vervolgens via een app en browser extensie al je apparaten in sync houden en je account op elk apparaat gebruiken.
Tweestapsverificatie en vingerafdrukscanner.
Om het nog een stukje veiliger te maken. Hebben deze diensten ook nog mogelijkheden om naast je wachtwoord met tweestapsverificatie via een code of zelfs je vingerafdruk in te loggen. Zo weet je zeker dat niemand het account van je wachtwoord manager kan compromitteren. Helaas werkt de vingerafdruk methode niet op alle apparaten zoals tablets en telefoons. Hier heb je wel een nieuwer model zoals de iPhone X of Samsung S9 nodig.
De andere optie voor tweestapsverificatie zou bijvoorbeeld Google Authenticator kunnen zijn. Veel bedrijven gebruiken deze technologie om tweestaps autorisatie aan te bieden via de Google app. Nadat je inlogt met je inloggegevens wordt er nog om een code gevraagd die je alleen op dat moment via een ander apparaat / app zoals de Google authenticator kunt opvragen. Omdat dit in sync loopt met de Google servers kan nooit iemand anders zonder deze gegevens in je account komen. Alleen wanneer hij je wachtwoord weet en daarnaast het apparaat met de Google app ter beschikking heeft.
Voor elke website een ander wachtwoord.
Al met al is de combinatie van een sterk en uniek wachtwoord voor elke website en tweestapsverificatie een waterdicht systeem. Dan nog kan een datalek bij een online dienst ervoor zorgen dat je gegevens op straat komen te liggen. Maar hier hebben de hackers niets aan omdat je voor elke dienst een ander password gebruikt. En daarnaast nog een extra code ter verificatie nodig hebt.
Het is vooral de bewustwording bij mensen die ervoor kan zorgen dat we naar een tijdperk toe gaan waarin accounts niet meer worden gehacked door het simpelweg raden of beschikken over inloggegevens van anderen.
Dat is ook een van de redenen waarom wij graag deze boodschap de wereld in sturen, en hopen dat jij je vrienden en familie op de hoogte brengt van het belang van een uniek en sterk wachtwoord voor elke website. Bedankt voor het lezen! we hopen dat je onze informatie nuttig kunt gebruiken en succes met het beveiligen van je inloggegevens. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen en of opmerkingen hebben? Voel je vrij om contact met ons op te nemen.